Geluidsoverlast tegengaan zonder ingrijpende maatregelen: 5 tips
Ben je niet in de mogelijkheid om uitgebreid nieuwe akoestische isolatie aan te brengen? Dan hebben wij hier 5 tips om geluidsoverlast gedeeltelijk tegen te gaan om zo storende geluiden te verminderen.
Tip 1: Interieur
Het interieur warm aankleden absorbeert veel geluid en gaat vooral nagalm tegen. Warme stoffen, oftewel zachte stoffen, absorberen geluid. Vooral in een grote ruimte is dit belangrijk. Hoe meer de ruimte open is, des te meer galm je zult hebben. Geluiden en voeren van gesprekken in de kamer zullen zo veel prettiger klinken. Je kunt de kamer warm aankleden door gordijnen op te hangen of een bank met veel kussens neer te zetten.
Dit kun je gemakkelijk zelf testen. Wanneer je in een lege ruimte bent zult je merken dat je stem veel meer galmt dan in een ruimte die is aangekleed met zachte stoffen.
Tip 2: Doe iets tegen contactgeluid
Contactgeluid ontstaat door directe impact van personen of zaken op de vloer of tegen de wanden. In de praktijk is vooral loopgeluid een prominente factor voor het ontstaan van contactgeluid, maar ook dichtslaande deuren kunnen als zeer storend worden ervaren. Er zijn middelen om het geluidseffect in te perken, maar je kan natuurlijk ook wat aan het geluid zelf doen. Draag bijvoorbeeld binnen geen schoenen en zet tafels en bureaus een heel klein stukje van wanden af. Plak ook wat vilt tape onder stoelen, tafels e.d., dit is ook nog eens beter voor het behoud van parket en tegels.
Tip 3: Praat erover
Bij overlast van de buren, praat erover. Als je het idee hebt dat de buren niet door hebben hoe erg de situatie is, nodig ze een keer bij jou thuis uit. Dan kunnen ze zelf ervaren hoe erg het is en zal het waarschijnlijk minder worden. Levert deze aanpak geen oplossing op? Ga dan een stap verder en meld het overlast bij, in het geval van een huurwoning, de woningcorporatie. Ben je eigenaar van een appartement? Neem dan contact op met de Vereniging van Eigenaren (indien je daar lid van bent). Zij hebben namelijk regels om onrechtmatige hinder te voorkomen, hier kunnen ze ook een boete aan de overlastpleger opleggen.
Tip 4: Gaten en kieren
Wil je simpel je huis nog een beetje isoleren? Ga dan op zoek naar gaten en kiertjes in je huis en dicht deze met purschuim of plamuur. Dit zorgt al voor een demping van het geluid.
Tip 5: Opdelen in kleinere ruimten
Grote ruimtes zijn namelijk vaak gehorig. Binnen de ruimte kun je geluidoverlast dan tegen gaan door de ruimte op te delen in verschillende delen. Door kleine ruimtes aan te houden beperk je het geluid en de galm binnenshuis. Je kunt ook grote voorwerpen overdwars in de ruimtes plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een schuifdeur plaatsen of een boekenkast haaks op de muur. Hierdoor krijg je een minder gehorige kamer.
Wat betekend dat?
Het geluid in een woning kun je opdelen in drie soorten geluid.
Luchtgeluid
Het eerste soort geluid is luchtgeluid. Dit is geluid dat voorkomt uit normale dingen als een gesprek, radio of omgevingsgeluid.
Contactgeluid
Het tweede soort geluid is contactgeluid. Contactgeluid ontstaat door directe impact van personen of zaken op de vloer of tegen de wanden. In de praktijk is vooral loopgeluid een prominente factor voor het ontstaan van contactgeluid, maar ook dichtslaande deuren kunnen als zeer storend worden ervaren.
Flankerend geluid
Het is zelfs mogelijk dat contact- en luchtgeluid hoorbaar is in ruimtes verder de direct aangrenzende ruimte, we spreken dan over flankerende geluidsoverdracht.