Akoestische isolatie OF absorptie

Men vindt het vaak moeilijk om het optimale leefcomfort te creëren in een slaap-, werk- of leefruimte. Geluid is hier een belangrijk onderdeel van. Maar als je je realiseert dat er iets moet veranderen, wat moet dat dan precies zijn? Vaak zien we dat het verschil tussen akoestische isolatie en absorptie niet duidelijk is, terwijl beiden absoluut hun eigen functie hebben.

Geluidsabsorptie

Geluidsabsorptie wordt toegepast om het geluidsniveau binnen een ruimte aangenamer te maken. Geluidsabsorptie zorgt voor het stoppen van trillingen, wat in wezen geluid is. Deze geluidsgolven verdwijnen als het ware in de materialen die in de ruimte te vinden zijn. Hoe groter het absorberende vermogen van het obstakel des te minder geluidsgolven worden weerkaatst. Voor absorptie worden schuimen of wollen gebruikt, maar ook meubels en begroeiing zorgen voor geluidsabsorptie.

Een belangrijk doel van absorptie is om de nagalmtijd zo kort en klein mogelijk te houden. Wanneer je in een lege ruimte praat, galmt dit enorm. Dit maakt het bijvoorbeeld erg lastig om een telefoongesprek te voeren, omdat het erg afleidt en daardoor storend is. Een aantal voorbeelden van absorberende elementen in een ruimte zijn tapijten, systeemplafonds, gordijnen, akoestische wandpanelen etc. In concertgebouwen of grote ruimtes, zoals aula’s of hallen in bedrijven of scholen, wordt vaak veel aandacht besteed aan geluidsabsorptie.


Geluidsisolatie

Het toepassen van geluidsisolatie noem je akoestisch isoleren. Geluidsisolatie zorgt ervoor dat het geluid in een ruimte niet storend hoorbaar is in een andere ruimte. Dit kan isolatie zijn tussen de verschillende ruimten en appartementen of tegen lawaai van buitenaf. Geluid wordt niet geïsoleerd door schuim of wol. Voor zowel contactgeluidisolatie als luchtgeluidisolatie is massa belangrijk, maar er gelden net iets andere regels. Bij contactgeluidisolatie geldt het massa-veer-massa principe, toegepast in zwevende dekvloeren. Voor luchtgeluidisolatie is de massa doorslaggevend, zoals bij fonoblock.

Contactgeluidisolatie wordt uitgedrukt in het gemeten geluidsniveau en luchtgeluidisolatie wordt uitgedrukt in het niveau van geluidsreductie dat optreedt door toepassing van het isolerende materiaal.

In het kort

Zo ziet u dat geluidsabsorptie en geluidsisolatie absoluut twee verschillende begrippen zijn, die op geheel eigen wijze beïnvloed worden. Om kort samen te vatten: geluidsabsorptie gaat om geluidsniveau binnen de ruimte. Geluidsisolatie zorgt ervoor dat het geluid van de ene ruimte in de andere ruimte niet storend hoorbaar is.

dun blue
Dun
robust
Robuust
bewezen
Bewezen

Neem contact met ons op

Druk op de button en bel ons direct!
Tel: 073 - 61 54 810

Het enige contactgeluid dat wij niet isoleren

Bijlage(n) toevoegen